Szeretnél kivenni egy lakást, de nem tudod, hogyan járj el? Biztosan többször megfordult már a fejedben, hogy mikor add oda a pénzt. Lehet, hogy a bérbeadó már kérte is tőled, vagy esetleg odaadtad neki úgy, hogy még nem is szerződtetek. Odaadtad a pénzt, de valamelyik fél még a szerződéskötés előtt visszalépett. Most mi lesz a pénzemmel?

A kaució, a bérleti díj kifizetése igen kényes kérdés néha, de nem kell, hogy neked is az legyen, ha egyszerűen, logikusan végigcsinálod az egyes lépéseket.

Első legfontosabb dolog, amit nem győzök hangsúlyozni, hogy a bérleti szerződés két fél szerződése, ahol mindkét félnek egyenlő joga van igent és nemet mondani. Sohasem szabad magunkat kiszolgáltatni egy rossz szerződésnek!

Út a bérleti szerződésig, Okosan lakj

Lakást vagy házat csak úgy szabad kibérelni, hogy alaposan megnézzük - akár többször is. Amennyiben megfelel igényeinknek, következik a legnehezebb rész: tárgyalni kell a bérbeadóval mindaddig, amíg mindkettőtöknek megfelelnek a feltételek, tehát kölcsönösen meg kell egyezni!

Fontos, hogy amikor már megegyeztünk, akkor ne akarjuk másnap megváltoztatni vagy esetleg lemondani. Akkor kell egyezséget kötni, amikor 100%-osan vállalni tudjuk és szavunkat is meg tudjuk tartani. A visszavonás senkinek nem jó. :-(

Amennyiben ingatlaniroda dolgozója mutatja be a lakást és vele tárgyalsz, ragaszkodj a tulajdonos jelenlétéhez. Lehet, hogy kényelmesebb egy ügynökön keresztül intézi ezt az ügyet, de sokkal jobb és biztosabb a tulajdonossal vagy bérbeadóval tárgyalni. Sokkal kevesebb lesz a félreértés.

És ha már eljutottál a megegyezésig, akkor nagyon fontos, hogy soha ne adj oda csak úgy semmilyen összeget. Ezért nagyon fontos a szerződéskötés sorrendje, amelyről itt olvashatsz tovább.

Ha az infografika is érdekel, akkor pedig kattints ide és nézd meg!