Egy hete volt a boldogság világnapja, s ennek alkalmából  elmélkedtem:

Vajon létezik-e boldog bérlő? Nem tudom.

Azt tudom, ha időben fizetek a tulajnak és nincs tartozásom felé, és úgy minden rendben van otthon, akkor biztosan nyugodt éjszakája lehet az ember fiának (lányának).

Azt is tudom, ha a bérlőm időben fizet, és nincs elmaradása és úgy minden rendben van, akkor nem macerálom, hagyom élni.

Vajon milyen kötelessége van bérlőnek?

Készítettem egy rövid összefoglalást, ami nem épp léleksimogató. Inkább olyan ébresztgetősre sikerült. 

1. fizess mindig pontosan. Fizesd meg a bérleti díjat és rezsit, és ne húzd a szád, hogy húh milyen sok. Hidd el, a tulaj nem tehet róla, hogy ennyi vizet fogyasztasz.

2. A gyerek kiverte az ablakot, vagy leverte a csillárt, és a kutya egy nagy árkot kapart az udvaron. A tulaj kiakadt, hogy miért tőle követeled, hogy állítsa helyre.

Tudod, igaza van. A te sarad, hozd helyre!

3. Egy autó nekihajtott a kerítésnek, és az kitört. Egy kicsit helyrepofozod, de azért korántsem tökéletes, de megtartod magadnak a titkot. 

Miért borulsz ki, ha tőled követeli a tulaj a kár megtérítését? Szóltál neki, hogy gáz van? Ha igen, akkor  az ő dolga helyreállítani a problémát, de ha nem szóltál, akkor az a te számládra iratik.

4. A tulaj rendszeresen körbejárja a lakást, az udvart, a házat. Ne borulj ki tőle, hiszen neked kötelességed ezt neki megengedni, hisz az övé, rátekinthet a sajátjára. A barátod és a barátod barátja is odaköltözött? Ne csodálkozz, ha elhajtanak onnan. A szerződésbe foglalt személyeken kívül más nem költözhet oda! 

5. Nem kaptad vissza a kauciót? A szerződést szabályosan kellene felmondani, nem azt mondani egyik nap, hogy jövő héten költözök. Jogos a kaució visszatartása.

A kaució csak egy részét kaptad vissza? Tudod, ha ott laktál, az lenne a tisztességes, hogy tisztán, rendben és lakható állapotban adod át a lakást. Ha nem végeztél tisztasági festést, és kötelességed lett volna, ne csodálkozz, hogy csak a kauciód töredékét kapod vissza, főleg hogy még számlatartozásod is van.

Ugye érted, a bérlőnek is van kötelessége, nemcsak joga! Kutyakötelessége ezt betartani és azt amit az elején a bérleti szerződben megegyeztek!

Szóval, érezd jól magad!

A cikk teljes változatát itt olvashatod.

Továbbra is várom a KUTYASZORÍTÓ ALBÉRLET történetgyűjtő programunkhoz valós, megtörtént esetek beküldésést a azentortenetem@okosanlakj.hu címre.