Mindenki tudja, hogy a bérleti szerződés és a csatolt mellékletek tele vannak mindenféle bonyolult kifejezéssel, legyen az jog vagy pénzügy. És persze sok olyan szó is van közte, amit aztán az ember fia nem ért. Vagy ami még rosszabb, teljesen máshogy értelmezi, mint ahogy kellene. És hab a tortán, hogy lazán máshogy értelmezi majd a szerződést a bérlő, és máshogy a bérbeadó.

bérlő albérlő főbérlő Bérlési Kisokos

Lássunk csak egy példát. Vajon tudod-e, hogy a főbérlő-bérlő-albérlő hármas a bérleti szerződésekben ilyen formában előfordulhatnak? Azt is tudod, hogy mindegyik mást jelent?

Alapjáraton ha te bérelsz egy lakást a tulajdonostól, akkor te vagy a  BÉRLŐ.

Ezek után nem lehet szó albérletről, meg főbérlőről, hiszen van egy bérbeadónk, és van egy bérlőnk. 

Akkor vajon mégis kicsoda az albérlő? Amennyiben jogosult vagy a tulajdonos-bérbeadó szerződésben rögzített engedélyével a lakás egyik szobáját kiadni, akkor a te általad kiadott szoba bérlője a te albérlőd lesz, és egyben te leszel a főbérlője.

Érted? Azért a mi kis hazánkban nem ilyen bonyolult a helyzet, mert legtöbbször a bérbeadó nem engedélyezi, hogy bérlő kiadja a szobát másnak (a bérleti díj megfelezésének reményében).

Így látod, hogy ahhoz, hogy jól tudjunk szerződni a másik féllel, szükséges ismerni ezeknek a kifejezéseknek az értelmét, kell ismerni a jelentését. Természetesen most akkor nem kell bemagolni a ptk.-t, de egyértelmű, hogy elengedhetetlen ezek ismerete. 

Nézd meg a bérleti szerződésedet! Van olyan kifejezés, amit nem értesz? Vagy talán kicsit (na jó, nagyon) bonyolult? Itt az idő, hogy megismerd ezeknek a jogi kifejezéseknek a lényegét. Ezt most itt megteheted a Bérlési Kisokosban, ahol 73 kifejezést gyűjtöttünk egybe azért, hogy neked könnyebb legyen, és egy átláthatóbb, érthetőbb bérleti szerződést tudj kötni. 

Ne legyél olyan mint az a hajléktalan, aki nem olvassa ezt, és közben folyton azt hajtogatja, hogy ő aztán tudja, hogyan kell lakást bérelni. Neked készítettük! :)

Itt pedig letöltheted a Bérlési Kisokos 1 oldalát INGYEN:

 

         Kérlek, töltsd ki a mezőket:

Hogyan szólíthatlak?
E-mail címed