Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Felháborító bérbeadói módszerek

Ez szörnyű....gondoltam elsőre, amikor egy bérbeadó általi hozzászólást olvastam egy portálon. Saját maga alkotta szabályok, fittyet hányva a törvényre, törvényi szabályozásra, emberre. 

Később meg azon gondolkodtam, vajon miért kötnek az emberek szerződést egy ilyen - magát félistennek kinevezett egyénnel?

Miért félnek a bérlők a bérbeadóktól? Miért félnek elmondani, hogy nekik ez így nem felel meg?

Talán azért, mert nem kapják meg az áhított lakást?

Talán azért, nehogy konfliktusba keveredjenek?

Talán azért, mert már elfáradtak a keresésben?

Talán azért, mert.......

MIÉRT?

Miért írják alá azt, hogy rezsielőleget fognak fizetni, és nem számla alapú elszámolást választják?

Miért mennek bele a több százezres kaucióba, ami sokszorosa a valódi 2 vagy 3 havi bérleti díj összegének?

Miért írja alá azt, hogy ha nem fizet pontosan határidőre, akkor a tulajdonos azonnal kicserélheti a zárat, és ráadásul a zárcsere díját a bérlőnek kell kifizetni?

Sok a miért, kevés a válasz. De neked most szerencséd van, ha ezt olvasod, mert fogsz választ kapni arra a kérdésre, hogyan béreljünk lakást?

Ha kezdő vagy, és sok kérdésed van, akkor jó, ha tájékozódsz a lehetőségeidről, mert bérbeadók garmada szegi meg a szabályokat. Persze nem a te védelmedre! Mindenképpen tájékozódj, olvass utána mik a lehetőségeid!

Ha megengeded, akkor most bemutatok neked egy ingyenesen letölthető rövid tájékoztatót, amiből megtudod annak a folyamatát, mit kell csinálnod, ha lakást akarsz bérelni.

Ha szeretnéd most ingyenesen letölteni a

HOGYAN KEZDJEM, HA BÉRELNI AKAROK EGY LAKÁST? 

4 részből álló sorozatot, akkor  kattins ide >>>> 

És ha éppen az érdekel, hogy a fenti "kedves" bérbeadó vajon milyen turpisságokat csinált, kommentel együtt elolvashatod most itt:

Felháborító bérbeadói módszerek I.

Felháborító bérbeadói módszerek II.

Érezd jól magad!

0 Tovább

Kinek jobb?

Bérlőként sokat halljuk, hogy milyen jó a tulajoknak, mert azt csinálnak amit akarnak.

Bérbeadóként azt halljuk, hogy nincs megfelelő törvényi szabályozás, mert a bérlő sok esetben lelakja, eladósítja vagy szétlopja a lakást és még kirakni sem lehet őt.

akkor most KINEK JOBB?

bérbeadó vagy bérlő, kinek a jobb?

Hát nekem!!!  Elmondhatom neked, hogy én bérbeadó és bérlő vagyok egyszerre. Akkor úgy néz ki, hogy nekem a legjobb.  ;-)

14 évvel ezelőtt adtuk ki férjemmel az első lakásunkat, amikor összeházasodtunk. Egyikben laktunk, a másikat kiadtuk. A bérlő rendes volt, kifizette amit kellett. Nem is találkoztunk sokszor, csupán havonta egyszer. Később úgy hozta a sors, hogy ezt a lakást eladtuk.

Később messzire költöztünk, így kiadtuk a lakásunkat és béreltünk egy kis házat. Ezután kezdődtek a meglepetések.

Mint bérlő a következőket éltük át:

1.ház: a szerződéskötést követően váltig állította a hölgy, hogy hosszútávra szeretné kiadni (tudjuk a hosszútáv az sok év!) - 9 hónap után jött, hogy a lányával mégis visszaköltöznek, menjünk. 11 hónapot laktunk itt.

2.ház: nagy tágas családi ház felső szintje kis udvarral. Az udvar fontos volt, hogy tudjon a gyerek rohangálni, volt is egy kicsi elkerített rész. 1 év után észrevettük, hogy a villanyórán levő szám nem egyezik azzal a számmal, amit nekünk számlán átadtak (mert ugye az ember nem ellenőrzi le a villanyóra számot!), kiderült hogy más villanyórát fizettünk. Csak pár ezerrel volt több, de azért 1 év alatt összejött.

Utána kiadták az alsó lakás egy részét boltnak, így megszűnt az udvarunk.

Utána kiderült, hogy az alsó és felső szint vízórája egy, így kifizettük az ő vízfogyasztásukat....  

Utána elmentünk.

3.ház: kifűthetetlen vályogház, vizesedő, penészes falakkal - egyik januári gázszámla 80 ezer fölött volt. 

4.ház: elváltak, a fickóé a ház. Hosszútávos sztori megismétlődött. Ő is azt mondta, tutira nem akarok visszajönni - visszajött, tudod a honvágy... kb. 1 évig laktunk ott.

5.ház: nem voltak hajlandók lakcímkártyát aláírni, és megtiltották, hogy hivatalosan rávezessük tartózkodási helyként a kártyára. Heti szinten bejártak az udvarra (hiszen az övé!!)......stb.

Mint bérbeadó,    ....folytatáshoz kattins ide!


További cikkek, amelyek érdekelhetnek téged:

Hihetetlen, de így is lehet lakást bérelni

Bérbeadói bakik

Kutyaszorító albérlet


És még tart történetgyűjtő programunk, amelyen te is részt vehetsz. Ha bérbeadó vagy bérlő vagy, és van egy jó vagy rossz történeted, küld el azentortenetem@okosanlakj.hu címre és nyerj.



0 Tovább

Út a bérleti szerződésig

Szeretnél kivenni egy lakást, de nem tudod, hogyan járj el? Biztosan többször megfordult már a fejedben, hogy mikor add oda a pénzt. Lehet, hogy a bérbeadó már kérte is tőled, vagy esetleg odaadtad neki úgy, hogy még nem is szerződtetek. Odaadtad a pénzt, de valamelyik fél még a szerződéskötés előtt visszalépett. Most mi lesz a pénzemmel?

A kaució, a bérleti díj kifizetése igen kényes kérdés néha, de nem kell, hogy neked is az legyen, ha egyszerűen, logikusan végigcsinálod az egyes lépéseket.

Első legfontosabb dolog, amit nem győzök hangsúlyozni, hogy a bérleti szerződés két fél szerződése, ahol mindkét félnek egyenlő joga van igent és nemet mondani. Sohasem szabad magunkat kiszolgáltatni egy rossz szerződésnek!

Út a bérleti szerződésig, Okosan lakj

Lakást vagy házat csak úgy szabad kibérelni, hogy alaposan megnézzük - akár többször is. Amennyiben megfelel igényeinknek, következik a legnehezebb rész: tárgyalni kell a bérbeadóval mindaddig, amíg mindkettőtöknek megfelelnek a feltételek, tehát kölcsönösen meg kell egyezni!

Fontos, hogy amikor már megegyeztünk, akkor ne akarjuk másnap megváltoztatni vagy esetleg lemondani. Akkor kell egyezséget kötni, amikor 100%-osan vállalni tudjuk és szavunkat is meg tudjuk tartani. A visszavonás senkinek nem jó. :-(

Amennyiben ingatlaniroda dolgozója mutatja be a lakást és vele tárgyalsz, ragaszkodj a tulajdonos jelenlétéhez. Lehet, hogy kényelmesebb egy ügynökön keresztül intézi ezt az ügyet, de sokkal jobb és biztosabb a tulajdonossal vagy bérbeadóval tárgyalni. Sokkal kevesebb lesz a félreértés.

És ha már eljutottál a megegyezésig, akkor nagyon fontos, hogy soha ne adj oda csak úgy semmilyen összeget. Ezért nagyon fontos a szerződéskötés sorrendje, amelyről itt olvashatsz tovább.

Ha az infografika is érdekel, akkor pedig kattints ide és nézd meg!


0 Tovább

Ki fizesse [m] a közös költséget?

- Szia! Egyedülálló fiatal vagyok, albérletben lakom, a kérdésem az lenne, a közös költséget minden esetben nekem kell-e fizetni?

- Nem. Sőt, fő szabályként elmondhatom, hogy amennyiben nincs ellenkező megállapodás, akkor egyáltalán nem neked kell fizetni a közös költséget. Magyarul, ha a szerződésben nincs róla szó, akkor nem te fizeted. DE!


Sokan dilemmáznak azon, vajon bérlőként nekik kell-e a közös költséget fizetni? Hiszen olyan tételek vannak benne, amik például a ház felújításával kapcsolatos megtakarítások vagy a társasház előtti járda felújítása. Azt miért én fizessem?

fehér társasház közös költség téma


Kezdjük az elején. Mi is az a közös költség? Mit tartalmaz?

Kinek is kell fizetni a közös költséget? A tulajdonosnak vagy az albérlőnek?

A választ itt találod.

Érezd jól magad. Helihó!

pictures: www.freedigitalphotos.net


Olvasd el ezt is:

A bérleti szerződés megkötése előtt tudod hogyan kell megbeszélni, milyen módon fizesd számláidat?

Ha utálod a jogi szöveget, de szerződni kell

Hogyan tudok majd megélni a fizetésemből az albérletben?


0 Tovább

Szeretnék egy macskát, hogy a kutya se unatkozzon

Ma ismét az Okosan Lakj facebook oldalán megjelent kérdésekből és válaszokból szemezgetek. 

kérdezz felelek okosan lakj blogon

A kérdések-válaszok kategóriában a facebook oldalon megjelent rövid válaszokat találod. Lépj be a facebook oldaladra, likeold az okosan lakj oldalt, és minden nap kapsz egy érdekes kérdést és egy választ, amire akár azonnal is reagálhatsz. 


Ha nincs facebook oldalad az sem baj, hiszen 1 kattintással eléred a kérdéseket és válaszokat. 

Nem találod a megoldást a problémádra? Nézd meg a régebbi kérdéseket vagy írj üzenetet, és együtt biztosan találunk megoldást. Menjünk együtt!


Érezd jól magad. Helihó!


Előző legkeresettebb témákból:

Zárcsere vagy nem? Most megtudod!

Hogyan tudok majd megélni a fizetésemből az albérletben?

Költözés előtt vagy és már a gondolattól és libabőrös leszel?




0 Tovább
«
12

Okosan lakj

blogavatar

ONLINE INFORMÁCIÓS MAGAZIN BÉRLŐKNEK ÉS BÉRBEADÓKNAK Lakjak albérletben? Milyen szerződést írjak? Melyiket válasszam? Ki akarnak tenni! Nem akarnak bejelenteni! Visszaadják a kauciómat? Mit csináljak?

Utolsó kommentek