Aki albérletet keres, az tudja, hogy a bérbeadók tábora igen változatos.  Sajnos, nagyon kevés olyan van, akit tényleg komolyan lehet venni, mint bérbeadót.  De tisztelet a kivételnek! A következő történet is tartalmaz pár bérbeadói bakit, amit egy bérlő rögtön kiszúr.  

Okosan lakj - információ és tanácsadás bérlőknek

Párommal albérletbe szeretnénk költözni. Ki is néztünk egyet... A tulaj jelezte, hogy tisztasági festés lesz, a festés után nézzük meg még egyszer, és akkor megbeszéljük a részleteket. El is mentünk, szép lett.Aztán rákérdeztünk, hogy a bútorokkal mi legyen, ugyanis ez egy félig bútorozott lakás. Sok minden hiányzik belőle, de van például egy iszonyat ormótlan ócska régi szekrény. Ezt szeretnénk kirakni valahova, és a sajátunkat vinni magunkkal. 

Azt mondta, ebbe nem egyezik bele, szerinte csak azokat a dolgokat használhatjuk, amik ott vannak. Nekem ez több okból se tetszik. Egy az, hogy ha megszabja, hogy csak azokat vehetjük használatba, akkor bútorozott lakást adjon át, ne csak félig berendezettet. Másik az, hogy mondtuk neki, hogy a nem használatos dolgokat meg tudjuk oldani, el tudjuk raktározni, de az sem tetszik neki. 

Bérleti szerződést nem akar írni, így enélkül gondolom jogaink sincsenek. Így mihez kezdjünk? Egy kisebb városban élünk, alig akad néha albérlet, válogatni nem tudunk.

A fenti eset a bérbeadók tipikus esete, akik nem bírják elengedni a lakást. Ragaszkodnak hozzá, ragaszkodnak a bútorokhoz, a légkörhöz és ezért semmit nem tetszik neki és mindent ő akar megszabni. Ilyenkor nagyon gyakori helyzet, hogy bérbeadó nem hajlandó megválni régi bútoraitól, mert sok-sok emlék köti hozzá. Hiába régi, ütött-kopott, dohos és büdös, ragaszkodnak hozzá. Bérlőként ezt ne hagyd! Hiszen te egy tiszta, rendes helyen szeretnél lakni, és nem egy antikváriumban. Legtöbbször meghalt rokonának emléke fűzi ezekhez a tárgyakhoz, de bérbeadók könyörgöm, ne kötelezzük az embereket arra, hogy ezt használják. 

Ha ilyen emberrel találkozol bár próbálhatod meggyőzni őt, de a tapasztalat sajnos azt mutatja, hogy ez nem fog menni. Inkább keress egy másik albérletet - még ha kevés is van, mert sokáig meg fogja keseríteni az életedet. És ez még csak a kezdet!

És mivel bérleti szerződést sem akar írni, nincs miről beszélni. Legyél céltudatos és ne menj bele ilyen faramuci helyzetbe, mert később még rosszabb lesz.

Érezd jól magad! Helihó!