Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Nem menő az albérlet

"Eszerint Szlovákiában 10 emberből 9 él saját ingatlanban, Romániában a lakosok 96 százaléka. A ranglista élén az unió új tagállamai állnak." írja az ujszo.com oldal az Újszó szlovákiai magyar napilap weboldalán. Bizony Magyarországon is hasonló a helyzet. Tovább folytatja:

albérlet Németország bérlés

"Az elemzés szerint Európa nyugati országaiban teljesen más a trend, ott az emberek többsége albérletben él. Például Németországban csak minden második embernek van saját ingatlanja úgy, mint Ausztriában. "

És ez sajnos meg is látszik az albérleti piacon. Borzalmas bérlési kultúra, téves nézetek, hiányos tudás, ami még talán jobb lenne, mint az a sok hibás elmélet. Nagyon sok bérbeadó úgy áll hozzá a bérlés kérdéséhez, mintha egy hatalmi pozíciót foglalt volna el. Mint valami pártelnök vagy király, aki megmondja ki marad, és ki jöhet és nincs apelláta.

Ha már bérbeadók vagyunk, vagy bérlők vagyunk, tanuljuk meg az ezzel összefüggő dolgokat. Ne vágjunk vakon bele! Ne higgyük azt, hogy mindent tudunk, vagy majd megtudjuk - csak sajnos akkor már sokszor késő. Ezért tájékozódjunk előre.

Első körben érdemes megismerkedni azokkal a fogalmakkal, amelyek a szerződéskötés alapját képezik, például mi a különbség a bérleti szerződés és a szívességi lakáshasználat között.

Nézd meg ezt a videot, melyben megtalálod a megoldást, kattints ide >>>

0 Tovább

73 kifejezés a hajléktalanság ellen

Mindenki tudja, hogy a bérleti szerződés és a csatolt mellékletek tele vannak mindenféle bonyolult kifejezéssel, legyen az jog vagy pénzügy. És persze sok olyan szó is van közte, amit aztán az ember fia nem ért. Vagy ami még rosszabb, teljesen máshogy értelmezi, mint ahogy kellene. És hab a tortán, hogy lazán máshogy értelmezi majd a szerződést a bérlő, és máshogy a bérbeadó.

bérlő albérlő főbérlő Bérlési Kisokos

Lássunk csak egy példát. Vajon tudod-e, hogy a főbérlő-bérlő-albérlő hármas a bérleti szerződésekben ilyen formában előfordulhatnak? Azt is tudod, hogy mindegyik mást jelent?

Alapjáraton ha te bérelsz egy lakást a tulajdonostól, akkor te vagy a  BÉRLŐ.

Ezek után nem lehet szó albérletről, meg főbérlőről, hiszen van egy bérbeadónk, és van egy bérlőnk. 

Akkor vajon mégis kicsoda az albérlő? Amennyiben jogosult vagy a tulajdonos-bérbeadó szerződésben rögzített engedélyével a lakás egyik szobáját kiadni, akkor a te általad kiadott szoba bérlője a te albérlőd lesz, és egyben te leszel a főbérlője.

Érted? Azért a mi kis hazánkban nem ilyen bonyolult a helyzet, mert legtöbbször a bérbeadó nem engedélyezi, hogy bérlő kiadja a szobát másnak (a bérleti díj megfelezésének reményében).

Így látod, hogy ahhoz, hogy jól tudjunk szerződni a másik féllel, szükséges ismerni ezeknek a kifejezéseknek az értelmét, kell ismerni a jelentését. Természetesen most akkor nem kell bemagolni a ptk.-t, de egyértelmű, hogy elengedhetetlen ezek ismerete. 

Nézd meg a bérleti szerződésedet! Van olyan kifejezés, amit nem értesz? Vagy talán kicsit (na jó, nagyon) bonyolult? Itt az idő, hogy megismerd ezeknek a jogi kifejezéseknek a lényegét. Ezt most itt megteheted a Bérlési Kisokosban, ahol 73 kifejezést gyűjtöttünk egybe azért, hogy neked könnyebb legyen, és egy átláthatóbb, érthetőbb bérleti szerződést tudj kötni. 

Ne legyél olyan mint az a hajléktalan, aki nem olvassa ezt, és közben folyton azt hajtogatja, hogy ő aztán tudja, hogyan kell lakást bérelni. Neked készítettük! :)

Itt pedig letöltheted a Bérlési Kisokos 1 oldalát INGYEN:

 

         Kérlek, töltsd ki a mezőket:

Hogyan szólíthatlak?
E-mail címed

0 Tovább

4 hónap borzalom egy albérletben - 2.rész

A család igaz történetének összes részét ide kattintva olvashatod el.

Ízelítő a második részből:

....A feleség egyik nap arra lett figyelmes, hogy VALAKI VAN az udvaron. Ki az? Óvatosan kilesett a konyhaablakon, és meglátta a tulajdonost. Hogyan jött ez be? - gondolta.

- Ááá, csak pár dologért beugrottam. Az udvari kisházban van még egy-két holmim. - mondta teljes nyugodtsággal a tulaj.


Hát ez így nem lesz jó! - gondolta a feleség. ....


pictures: freedigitalphotos.net

 

0 Tovább

4 hónap borzalom egy albérletben - igaz történet első rész

Mindig arról beszélnek, hogy az albérlőknek milyen sok joguk van, nem lehet őket kitenni, vigyázni kell velük, nem fizetnek. Valóban a törvény biztosít jogokat az albérlőknek, de a tulajdonosoknak is. Viszont a főbérlők sokszor szerződést és törvényt megszegve önakaratúlag cselekszenek, mondván ez az én házam, azt csinálok amit akarok. Figyelembe sem veszik az emberi méltóságot.

vidám család 3 gyerekkel örülA következő történet - ahogy megígértem, egy család 4 hónapjáról szól. Nevezzük őket úgy: a család,  férj, feleség és a gyerekek. Hosszas keresgélés után találtak egy kis házat, kb. 80 m2 és hozzá egy szép nagy udvart. A ház a központban van, 3 szoba, konyha, WC és egy kis zuhanyzós fürdőszoba. Szerződéskötés előtt egy találka a tulajjal, aki segítőkész volt. A ház mérete megfelelő, bár a ház tele van régi bútorokkal és kifestve sincs, de ígéretet kaptak, hogy kipakolják a beköltözés napjára. A festést a család magára vállalta, hiszen hosszútávra terveztek és legalább 3 évben egyeztek meg. Minden rendben volt. Cserépkályha a téli fűtéshez a konvektor mellett is jónak bizonyult, a tulaj még azt is felajánlotta, hogy az udvaron lévő fát felhasználhatják, hiszen neki a nagyvárosban nincs rá szüksége. A család örült és készültek a költözésre. 

Elérkezetett a szerződéskötés napja. Előkészítették a kért 1 havi kauciót és 1 havi bérleti díjat. Találkoztak. A tulajdonos megérkezett. Nem egyedül jött, 50 éves barátnője! elkísérte (a továbbiakban a hölgy, de még ez is túlzás!). A továbbiakban a barátnő tárgyalt ellentmondás nélküli határozottsággal. A család elé nyomott egy szerződést. Na nem egy bérleti szerződést, hanem egy szívességi lakáshasználatról szóló szerződést, amely szerint ingyenesen lakhatnak a házban. A felmondási idő 15 nap! 

- MICSODAAAA???!!! Nem erről volt szó!

A történet folytatását itt olvashatod.

pictures: freedigitalphotos.net

0 Tovább

És indul...

Szükséged van segítségre hogyan lakj albérletben okosan? Na pont ezért vagyok itt neked. Rendszeresen olvashatsz majd albérlettel kapcsolatos témákról, kérdésekről, jogról és megnézzük a gazdasági oldalait is ÉS INDUL...

Addig is ha van kérdésed, csak bátran kérdezz! ÉS válaszolni is fogok :) ..mert nem mindegy melyik ajtót választod.

0 Tovább

Okosan lakj

blogavatar

ONLINE INFORMÁCIÓS MAGAZIN BÉRLŐKNEK ÉS BÉRBEADÓKNAK Lakjak albérletben? Milyen szerződést írjak? Melyiket válasszam? Ki akarnak tenni! Nem akarnak bejelenteni! Visszaadják a kauciómat? Mit csináljak?

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek